De geschiedenis van fietscross

Fietscross is begin jaren ’70 ontstaan in de Amerikaanse staat Californië. De sport ontstond doordat jongeren op hun fietsen hun motorcrosshelden imiteerden. De Amerikaanse fietsenfabrikant Schwinn bracht de kleine fiets de Stingray uit en jongeren ontdekte dat je hierop erg goed kon crossen. Om meer op hun helden te lijken, droegen ze helmen, stofbrillen en handschoenen. Ook bouwden ze crossbanen om volledig los te gaan.

De sport werd al snel populair onder jongeren en de eerste wedstrijden waren een feit. Ze noemden de sport Bicycle Motorcross, oftewel motorcross op de fiets. Omdat de term ‘cross’ in het Engels ook ‘kruis’ betekent, werd de afkorting voor Bycicle Motorcross: BMX. Deze term is inmiddels algemeen bekend en wordt internationaal gebruikt om deze sport aan te duiden.

Aangezien de BMX snel populair werd, zag ook de fietsindustrie kansen. De gewone stadsfiets was niet sterk genoeg voor het racen en springen, dus begonnen de fabrikanten met het ontwikkelen van speciale crossfietsen. De fietsen zijn door de jaren heen steeds verder verbeterd en ontwikkeld. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de sterke en lichtgewicht BMX die we vandaag de dag kennen.

De sport heeft sinds het ontstaan ook een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Waar het voorheen nog vooral gezien werd als leuk tijdverdrijf voor jongeren of als voorbereiding op motorcross is het tegenwoordig een volwassen sport. Fietscross is een volwaardige discipline binnen de fietssport en de top is fulltime met hun sport bezig. Sinds 2008 is BMX zelfs een onderdeel van de Olympische Spelen.

Fietscross in Nederland

Fietscross is vanuit de Verenigde Staten overgewaaid naar Europa. De Nederlandse motorcrosser Gerrit Does heeft hier een belangrijk aandeel in gehad. In 1974 was de Nederlander in Amerika om daar een wedstrijd te rijden. Hij zag de jongeren daar op hun fietsen crossen en het leek hem een goed idee om de sport naar Nederland te brengen. Gerrit Does stond hiermee aan de basis van BMX in Nederland en Europa.

Onlangs ontdekte Gerrit Does zelfs dat in Nederland al in 1957 werd gecrost op fietsen. Hiermee laaide de discussie of de sport wel echt in Californië is ontstaan op. Feit blijft echter wel dat (her)ontdekking van de sport in Californië wel verantwoordelijk is geweest voor de verspreiding van de sport in Europa.

Bart Spoked

administrator

Post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *